Skip to main content

M C Q GK HISTORY & U.N.O


                                   M C Q HISTORY GK



1.   In Which movement Dandi March is famous?
a.   Water
b.   Sugar
c.    Salt
d.   Milk
    Ans: © Salt

Assam-GK




2.   Name the first woman who to ruled India.
a.   Rani Laxmibai
b.   Razia Sultana
c.    Jijabai
d.   Chandbibi
    Ans:(b) Razia Sultana


3.   The Revolt of 1857 was start by—
a.   Bhagat Singh
b.   Mangal Pandey
c.    Khudiram Bose
d.   Sukhram
   Ans:(b) Mangal Pandey


4.   The real name of Mumtaj Mahal was—
a.   Razia Bano
b.   Mumtaz Bano
c.    Anjuma Bano
d.   Begam Bano
Ans: © Anjuma Bano


5.   Where is the tomb of Sher Shah Sri situated?
a.   Agra
b.   Sahasram
c.    Lahore
d.   Rohta
Ans: (b) Sahasram


6.   Gautam Buddha was born in—
a.   Lumbini
b.   Gaya
c.    Samath
d.   Kapilvastu
Ans: (a) Lumbini


7.   Aryabhatt was also known as a –
a.   Mathematician
b.   Scientist
c.    Astrologer
d.   Poet
Ans: Mathematician


8.   Taj Mahal was built by –
a.   Aurangajeb
b.   Humayun
c.    Shah Jahan
d.   Akbar   
Ans: © Shah Jahan


9.   The Jalianwala Bagh mass care of 1919 occurred at—
a.   Amritsar
b.   Nagpur
c.    Kolkata
d.   Chandigarh
Ans: (a) Amritsar


10.  The Guru of Kavir was—
a.   Namadeva
b.   Ramanuj
c.    Ramananda
d.   Vallabhcharya
Ans: (a) Ramanada


11.    Name the Hindu king shown playing on the veena on ancient coins.
a.   Shivaj
b.   Samudragupta
c.    Vikramaditya
d.   Ashoka
Ans: (b) Samudra Gupta


12.   Which Year Hitler becomes the chancellor of Germany?
a.   1924 AD
b.   1933 AD
c.    1939 AD
d.   1945 AD
Ans: (b) 1933 AD


13.   Who was the founder of the first historical empire in India?
a.   Harshavardana
b.   Asoka the great
c.    Chandra Gupta Murya
d.   None of these
Ans: (a) Harshavardana


14.   In which Veda Gayatri mantra is contained?
a.   Arthaveda
b.   Rigveda
c.    Samveda
d.   None of these
Ans: © Rigveda


15.   Christianity was introduced in India by
a.   S.T. Thomas
b.   S.T.Paul
c.    S.T.Peter
d.    None of these
Ans: S.T.Thomas


16.  Name the first person to Sail around the world
a.   Magellan
b.   Vasco Da Gama
c.    Amundsen
d.   Mihir Sen
Ans: Magellan


17.   Where are Mohenjo-Daro and Harappa located?
a.   Afghanistan
b.   Pakistan
c.    Bangladesh
d.   India
Ans: (b) Pakistan


18.The founder of Jainism was—
a.   Nirvana
b.   Gautama
c.    Tirthankara
d.   Rishava
Ans: (d) Rishava


19.  By what name Delhi was known in the olden days?
a.   Gaya
b.   Indraprashasta
c.    Ajodhya
d.   Pataliputra
Ans: (b) Indraprashasta


20.  Who was an Indian Napoleon?
a.   Chandra Gupta ll
b.   Skanda Gupta
c.    Chandra Gupta l
d.   Samudra Gupta


21.  Between whom was the first battle of Panipat fought in 1526?
a.   Ibrahim Lodi & Babur
b.   Rana & Babur
c.    Sher Shah & Babur
d.   Mahmud Lodi & Babur
Ans: (a) Ibrahim Lodi & Babur


22.  On the bank of which river Taj Mohall is situated?
a.   Sind
b.   Yamuna
c.    Tapti
d.   Ganges
Ans: (b) Yamuna


23.  In which state Magadha is situated?
a.   Bihar
b.   Madhya Pradesh
c.    West Bengal
d.   U.P
Ans: (a) Bihar


24.  Shankaracharya was a—
a.   Vedantist
b.   Vaishnavite
c.    Buddhist
d.   None of these
Ans: (a) Vedantist


25. By whom the Foundation of Qutub Minar at Delhi was laid?
a.   Qutub-Ud-Din-Aibek
b.   Mohammad Ghori
c.    Iltumish
d.   None of these
a.    To plunder his wealth
Ans: (a) Qutub-Ud-Din-Aibek


26.     Porus attacked Alexander to—
b.   To increase his territories
c.    To win his friendship
d.   To plunder his wealth
e.   To win his Kingdom
  Ans: (c) To plunder his wealth




MCQ GK HISTORY By Jahanara Khatun



                   M C Q GK U.NO.



1. In which year the league of Nation was established?
a. 1945
b. 1946
c.1920
d. 1932
Ans: © 1920


2. The main source for finance of U.N.O is –
a. U.S.A
b. France
c. Russia
d. Rome
Ans: a. U.S.A


3. The emblem of U.N.O is—
a. Apple
b. Dove
c. Olive Branch
d. Maple Leaf
Ans: c. Olive Branch


4. In which year did U.N.O come into existence?
a. 1945
b. 1920
c. 1930
d. 1947
Ans a. 1945


5. Where is the Head quarter of U.N.O?
a. Geneva
b. London
c.Washington
d. Paris
Ans d. Paris


6. From the given list name the country which is not a member of U.N.O?
a. Burma
b. Norway
c. India
d. Taiwan
Ans: d. Taiwan


7. Which of the following is not an organ of the U.N.O?
a. UNESCO
b. UNICEF
c. IMF
d. All of the above
Ans: d. All of the above


8. Out of the following which is not the official language of U.N.O?
a. French
b. Arabic
c. Italian
d. English
Ans: c. Italian


9. Where is the Head quarter of the International court of Justice located?
a. Japan
b. Netherland
c. France
d. Italy
Ans: b. Netherland


10. The U.N. charter was ratified in 1945 by—
a. 22 Nations
b. 25 Nations
c. 35 Nations
d. 51 Nations
Ans: d. 51 Nations


11. In which year India becomes a member of U. N.?
a. 1942
b. 1945
c. 1949
d. 1950
Ans: b. 1945


12. Which of the following U.N. agencies has its headquarters in Paris?
a. ILO
b. FAO
c. UNESCO
Ans: c. UNESCO




history mcq in hindi

indian history mcq for competitive exam

spectrum modern history mcq pdf

medieval history mcq

quiz on indian history from 1857 to 1947

indian history questions and answers pdf

ancient history mcq




Also Read



U.N.O M C Q GK By Jahanara Khatun

Comments

Popular posts from this blog

corona virus medicine found

Coronavirus continues infecting people worldwide, now a days every one want to live happily with family & friends but it seems that Corona virus don't want to see us happy with friends & family. Day by day Corona virus is spreading worldwide, Many Govt & Private companies have invented medicines for Corona Virus. There are so many govt and private officials are arranging medicines for Cornavirus , Dr Smith A.J from American Central Hospital is providing you a musk along with Coronavirus med kit,which will help you to keep away from Coronavirus. Also Read 150 Best Side Business  Ideas  for 2020 which may change your life.   Coronavirus med kit is completely free of cost by  NGO, You have to pay only Postal Charges. Corona-virus-medicine Want to earn some e xtra money? click here What is coronavirus and what should I do if I have symptoms? What are the symptoms caused by the virus from Wuhan in China, how does it spread, and

Joe Biden

    Joe Biden Joe Biden age     Joe Biden policies Joe Biden net worth     Joe Biden vs trump Joe-biden Joe Biden us president     Joe Biden Born            November 20, 1942 in Scranton, Pennsylvania, USA Birth Name     Joseph Robinette Biden Jr. Nicknames     Big-hearted Joe Uncle Joe Amtrak Joe                        Sleepy Joe Sloppy Joe Mr.Magoo Height             6' (1.83 m) Joe Biden Spouse          Jill Biden Nellie Hunter Trade Mark    Aviator sunglasses Joe Biden was born on November 20, 1942 in Scranton, Pennsylvania, USA as Joseph Robinette Biden Jr. He is an actor, known for John McCain: For Whom the Bell Tolls (2018), The Cancer Moonshot Story and Lorena (2019).  He has been married to Jill Biden since June 17, 1977. They have one child. He was previously married to Nellie Hunter.   Biden's father was initially wealthy but had suffered several financial setbacks by the time Biden was born; for several years the family lived with Biden

Comedian Bharti Singh Shared her Struggle Life!

Comedian Bharti Singh Shared her Struggle Life! Bharati is an example for people who often suffer from low-grade complications due to obesity. Bharati is responsible for her obesity for her success. She says I consider obesity, talent and motherhood as the reason for my success. bharti singh The unique personality of the comedy world, 'Lalli' i.e. 'Bharati Singh' has struggled to reach this stage of his life. At a young age the shadow of the father rises from the head and then begins the journey towards trouble and deprivation. Bharati says that everything she is doing today is due to her obesity and motherhood. Bharati believes that no matter how funny a comedian is on stage, it is true that everyone has their own problems and sorrows. We have to forget everything as soon as we get on stage. He said we cry for one moment and the second we have to make the other laugh. kapil sharma show Bharati, who won a gold medal in pistol s