Indian States Info website is all about Blog, Breaking News, Biography, General Knowledge, Health, Game, Information, Jobs, Movies, Technology, Travels etc.

Saturday, October 05, 2019

Bihar GK Interview Question and Answers

Bihar GK interview question and answers

 

bihar-GK

In every Competitive Test whether it be for Recruitment or Admission, there are a couple of questions on Literature, Bihar GK interview question and answers

 

 

Therefore, the examinees must be well familiar with Literature related General Knowledge ( GK).

 

 

Such questions ask about the names of the books and their authors. Even there are questions related with the material of the books. There are some very important Literature related GK questions below.

 

 

1. Which was the first newspaper published in Bihar?

A. Aaj

B. Prabhat Khabar

C. Dainik Bihar

D. Biharbandhu

Answer:-  D. Biharbandhu.

 

2. Ustad Bismillah Khan is famous for?

A. Music

B. Art

C. Painting

D. Dance

Answer:-A. Music

 

3. Official Language of Bihar is?

A. Hindi

B. English

C. Sanskrit

D. Bhojpuri

Answer: C. Hindi

 

4. Which National park ranked fourth in terms of density of Tiger population?

A.Ghatigaon

B. Bori Natural Reserve

C. Valmiki national park

D. Ken Gharia national park

Answer :- C. Valmiki national park

 

5.Bihar is drained by which of the following river?

A. Ganga

B.Brahmaputra

C. Tapti

D.Narmada

Answer:-A.Ganga

 

6. Mauryan dynasty was founded by ?

A. Ashok

B. Ajatashtru

C. Chandragupta

D. Bimbisara

Answer:- Chandragupta

 

7. Which is Bihar’s state animal?

A. Gaur

B. Snow Leopord

C. Wild Buffalo

D. None of these

Answer :-C. Gaur

 

8. Which is Bihar’s state flower?

A. Rose

B. Kachnar

C. Rhododendron

D. None of these

Answer :- B. Kachnar

 

9. Which is the Bihar’s state tree?

A. Mango

B. Peeps  tree

C.Hollong

D. None of these

Answer:- B. Peeps  tree

 

10. Bihar diwas is celebrated on which day?

A. 15th July

B. 22 July

C. 25 Dec

D. 19TH April

Answer:- B. 22 July

 

11.  When Jharkhand was separated from Bihar?

A. 1996

B. 2003

C.2000

D.2005

Answer:- B. 2000

 

12. The Chhath Puja is dedicated to which God?

A. Krishna

B. Indira

C. Sun

D. Shiva

Answer:- C. Sun

 

13. How many state MPs represent in Indian Parliament?

A. 39

B. 40

C. 42

D. 43

Answer:- B. 40

 

14. Which year the Arjuna award was instituted?

A. 1962

B. 1963

C. 1961

D. 1959

Answer:- C. 1961

 

15. The prize Booker is given in which field?

A. Acting

B. Medicine

C. Fiction writing

D. Science

Answer:- C. Fiction writing

 

16. Theory of classical music is discussed in

A. Atharveda

B. Rigveda

C. Yajurveda

D. Samaveda

Answer:- A. Samaveda

 

17. Who was composed Raga Kameshwar?

A. Pandit Ravi Shankar

B. Ustad Amjad Ali Khan

C. Uday Shankar

D. None of above

Answer:- A. Pandit Ravi Shankar

 

18.  The Staff College is located in which palace?

A. Allahabad

B. Vadodara

C. Delhi

D. Pune

Answer:- B. Vadodara

 

19.  The width of Broad gauge railway line india is ?

A. 5 Feet 4 inches

B. 4 Feet 11 Inches

C. 5 Feet 6 Inches

D. 5 Feet 3 Inches

Answer:- C. 5 Feet 6 Inches

 

20. The first Railway minister of Independent India was?

A. Jawaharla Nehru

B. Lal Bahadur Shastri

C. John Mathai

D. Shanmugham Shetty

Answer:- C. John Mathai

 

Bihar GK and Current Affairs -

 

Q. 1 When did Bihar come into being ?

 

Ans - On 1st April 1936

 

Q. 2. What is the Capital of Bihar?

 

Ans - Patna

 

Q. 3. Largest City of Bihar is -

 

Ans - Patna

 

Q. 4. How many districts are there in Bihar ?

 

Ans - 38

 

Q. 5. Who is the Governor of the state ?

 

Ans - Satya Pal Malik

 

Q. 6. Who is the Chief Minister ?

 

Ans - Nitish Kumar ( In alliance with the NDA )

 

Q. 7. What type of legislature is there in Bihar ?

 

Ans - Bicameral

 

Q. 8. How many members are there in Bihar Legislative Council ?

 

Ans - 75

 

Q. 9. No of Members of Bihar Legislative Assembly ?

 

Ans - 243

 

Q. 10. How many members does Bihar send to the Lok Sabha ?

 

Ans - 40

 

Bihar General Knowledge Update

 

Q. 11. What is the total area of Bihar ?

 

Ans - 94,163 Sq Km

 

Q. 12. What is the population of Bihar ?

 

Ans - 103,804,637 as per 2011 census.

 

Q. 13. What is the state animal of Bihar ?

 

Ans - Ox

 

Q. 14. State Bird -

 

Ans - Sparrow

 

Q. 15. What is the National Flower of Bihar ?

 

Ans - Marigold

 

Q. 16. What is the State Tree ?

 

Ans - Peepal

 

Q. 17. What is the literacy in Bihar ?

 

Ans - 63.4% ( Total ) , For Men - 73.4% for Women - 53.3%

 

Q. 18. What is the position of Bihar in the country as far as literacy is concerned ?

 

Ans - 29th

 

Q. 19. What is the first Official Language of Bihar ?

 

Ans - Hindi

 

Q. 20. Additional Official Language is -

 

Ans - Urdu

 

Q. Cite for Pristine Mega Food Part

 

Answer - Khagriya

 

Q. 2. Who is the writer of Midnight's Children ?

 

Answer - Salman Rushdie

 

Q. 3. Name the person who had written National Anthem ?

 

Answer - Rabindranath Tagore

 

Q. 4. Who had composed National Song " Vande Matram " ?

 

Answer - Bankim Chandra Chatterjee

 

Q. 5. The best writer of Braj language is .....

 

Answer - Surdas

 

Q. 6. Asian Drama is the creation of ....

 

Answer - Gunnar Myrdal

 

Q. 7. Who had composed Adi Granth ?

 

Answer - Guru Arjundev

 

Q. 8. Panchatantra is the creation of ....

 

Answer - Vishnu Sharma

 

Important Books and Writers for SSC, IBPS, Railway Exams

Q. 9. What is the meaning of Upanishad (उपनिषद ) ?

 

Answer - Sitting down near ( student near his teacher to gain knowledge / request for knowledge).

 

Q. 10. Who is the author of Rajtarangini ( राजतरंगिणी ) ?

 

Answer - Kalhan

 

Q. 11. Book related with 1962 Sino-India war written by a general is ....

 

Answer - Untold Story

 

Q. 12. Ritu Sanhar ( ऋतु संहार ) is written by .....

 

Answer - Kalidasa

 

Q. 13. Dr Zhivago is the work of ...

 

 

 

Answer - Boris Pasternak

 

Q. 14. Writer of Hero and Hero Worship is .....

 

Answer - Thomas Carlyle

 

Q. 15. Munoo is a character in Anand's -

 

Answer - Coolie

 

Q. 16. Who has penned down " Portrait of Mr Jinnah " ?

 

Answer - J.L. Nehru

 

Q. 17. How many poems do Gitanjali contain ?

 

Answer - 103

 

Q. 18. Who is the editor of Tagore's Gitanjali ?

 

Answer - W.B. Yeats

 

Q. 19. Shantaram, the story of a runaway Australian convict, written by ....

 

Answer - David Roberts

 

Q. 20. Who is the first recipient of Bhartiya Jyanpith Award ?

 

Answer - G. Shankara Kurup

 

Q. 21. The Novel " A Grain of Wheat " is written by ....

 

Answer - James Ngugi

 

Q. 22. Who is the first recipient of the Sahitya Academi Award ?

 

Answer - R.K Narayan

 

Q. 23. Who had written the novel " A House for Mr Biswas " ?

 

Answer - V.S. Naipaul

 

Q. 24. Name the writer of " The Foreigner" and " The Apprentice " ?

 

Answer - Arun Joshi

 

Q. 25. Emigrant Family is famous novel by ....

 

Answer - Patrick White

 

Q. 26. Who is the winner of 2017 Man Booker ?

 

Answer - David Grossman from Israel

 

Q. 27. Name the book for which he won Man Booker ?

 

Answer - A Horse Walks into a Bar

 

Q. 28. Who has translated this book ?

 

Answer - Jessica Cohen

 

Q. 29. What cash Prize did David get with the Award ?

 

Answer - 50,000 pounds

 

Q. 30. What are the other books of David Grossman ?

 

Answer - The Zigzag Kid, See Under Love, The Book of Intimate Grammar

 

 

 

Q. 31. What is the novel " A Horse Walks into a Bar " about ?

 

 

 

Answer - It is about a failing comic confrontation and his final performance.

 

Q. 32. Who is the writer of the book ' The Journey of the People of the Book ' ?

 

Answer - Olga Tokarczuk

 

Q. 32. Name the writer of the books - 'The Innerworld of the Outerworld of the Innerworld' and 'A Sorrow Beyond Dreams'

 

Answer - Peter Handke

 

Q. 33. Name the writer of the following - Meghadoot, Kumar Sambhavam, Raghuvansham -

 

Answer - Kalidasa

 

Q. 34. Gita Rahasaya is connected to -

 

Answer - Bal Gangadhar Tilak

 

Q. 35 Who has written the stories Do Bahnen ( two sisters ), Kafan, Lottery, Poos ki Raat, Bade Ghar ki Beti, Ramlila, Godan etc

 

Answer - Munshi Prem Chand

 

Also Read:-

A crorepati who lives in a hut!

 

Best Places to Visit in the USA

 

RSS Man involved in Babri Masjid demolition now builds mosques to wash away guilt

 

No Time to Die Full Movie Download

 

Download Full Movie No Time to Die

 

Tiger 3 Full Movie

 

Best Motivational Quotes

 

Kangana Ranaut

 

FAUG Game Download

 

70 lakh youth lost jobs, 50 thousand committed suicide. News channel only sees Sushant, Kangana and Riya

 

Was Narendra Modi really a tea seller? What is the evidence?

 

Rhea Chakroborty-Sushant Singh Rajput

 

Sunney Leone Biography

 

Taylor Swift Biography

 

Best Government Job sites in India

 

Who will believe B grade actress Kangana? Mumbai Police will ask Kangana about Sushant Singh's death.

 

Quarantine hotel sex! spreads sexual desire ...

 

30 real jobs during coronavirus lockdown

 

Lockdown Updates 2020

 

corona virus medicine found

 

Covid19

 

Donald J. Trump Biography

 

Part time jobs in Dubai USA Australia

 

coronavirus,symptoms and risks

 

150 Best Side Business ideas for 2020

 

How to start a blog easy and simple steps

 

Assam GK Assam State MCQ

 

Top Universities in Himachal Pradesh with contact numbers

 

HOW TO BECOME AN IPS OFFICER

 

Top Best Universities in Bihar

 

Hospitals in Assam

 

BIHAR

 

ASSAM

 

HIMACHAL PRADESH

 

 

3 comments:

  1. bihar tourism Mahabodhi Vihar or Mahabodhi Tree is a famous Buddhist vihara located in Land of Gautam Buddha Bodh Gaya. Listed in World Heritage by UNESCO.

    ReplyDelete

Please do not enter any spam link in the comment