Saturday, October 19, 2019

11880 Vacancies in Bihar Government. Last Date of Apply: 04.11.2019


11880 Vacancies in Bihar Government. Police ConstableRecruitment 2019













Name of Post:  Constable

Total Post: 11880

General: 4778

BC: 1419

EBC: 2129

EWS: 1188

SC: 1893

ST: 119

BC Female: 354

Educational Qualification:

The Candidate must possess 12th Exam in any recognized board in India.

Age Limit:

18-25 years as on 1st Aug 2019

Pay Scale:

Rs. 21700-69100

Application Procedure: Apply Online

Last Date of Apply: 04/11/2019

Application Fee:

Gen/OBC/EWS: Rs 450.00

SC/ST/PH: Rs 112.00

Payment mode: Online, E-Challan.

How to Apply:

Official Website:  http://health.bih.nic.in/


Friday, October 18, 2019

First in India



PRIME MINISTER

First Prime Minister:  Jawaharlal Nehru (1947-1964)
First Deputy Prime Minister: Vallabh Bhai Patel (1947-1950)
First Women Prime Minister: Indira Gandhi (1966-177,1980-1984)








PRESIDENT


First Elected President:  Dr. S. Radhakrishnan (1962-1967)
First Women President of Indian National Congress: Sarojini Naidu (1925)
First President: Dr Rajendra Prashad (1950-1962)
First President of Indian National Congress : W.C.Banerjee (1885)
First Women President of UN General Assembly: Vijay Lakshmi Pandit (1953)
First Women Congress President: Annie Besant (1917)

CHIEF MINISTER


First Women Chief Minister: Sucheta Kriplani Uttar Pradesh (1936-1967)

CHAIRMEN



First Chairman of Rajya Sabha : S.V.Krishnamoorty (1852)

CHIEF JUSTICE



First Chief Justice of India: Harilal J. Kania (1950-1951)
First Women Chief Justice (High Court) : Leila Seth (HP, 1991)

OFFICER


First ICS Officer: Satyendranath Tagore
First Women IPS Officer: Kiran Bedi (1974)
First IAS Officer:  Anna Rajan George (1950)

AWARDEE


First Bharat Ratna Award winner: C. Rajgopalacari (1954)
First Actress to win padmashree award: Nargis Dutt (1958
First Dada Saheb Falke Award Winner: Devika Rani (1969)
First Miss Universe: Sushmita Sen (1994)
First Miss World: Reita Faria ( 1966)
First Women Sahitya Academy Award Winner: Amrita Pritam (1956)
First Noble Laureate: Rabindranath Tagore for Gitanjali (1913)

COSMONAUT


First Man in Space: Rakesh Sharma (1984)
First Women in Space: Dr Kalpana Chawla (1997)

CRICKET


First Captain of Test Cricket: Lala Amarnath (1933-1934)

EMPEROR



First Ruler of Slave Dynasty: Qutub-Ud-Din Aibak  (1206-12010)
First Ruler of Mughal Dynasty: Babur (1526-1530)
First Women Ruler of India: Rajia Sultana (1236-1240)

CHANNEL


First Indian Women to Swim across the English Channel: Aarti Saha (1959)
First Indian Men to Swim across the English Channel: Mihir Sen (1966)

MR EVEREST


First Man to Climb: Tenzing Norgway . (1953)
First Man to Climb without Oxyzen: Phu Dorjee. (1984).
First Women to Climb : Bachendri Pal.

Monday, October 7, 2019

Top Best Universities in Assam


Top Best Universities in Assam










Assam University, Guwahati.


Assam Agricultural University, Jorhat

Assam Don Bosco University

Assam Down Town University

Assam Rajib Gandhi University of Corporative management, Sivasagar

Assam Sceience and Technology University , Guwahati


Assam Womens University, Jorhat

Bodoland University, Kokhrajar

Cotton University ,Guwahati

Dibrugarh University, Dibrugarh

Guwahati University, Guwahati

Kaziranga University, Jorhat

Krishnakanta Handique State Open University


Royal Global University

Tezpur University

Silchar University

Medical Colleges in Assam


Assam Medical College, Dibrugarh

Fakharuddin Ali Ahmed Medical College, Barpeta

Guwahati Medical College and Hospital, Guwahat

Regional Dental College Guwahati

Silchar Medical Collegae and Silchar Hospital

Tezpur Medical College and Hospital, Tezpur  

Engineering and Technological Colleges in Assam

Indian Institute of Information Technology , Guwahati

National Institute of Technology, Silchar

Assam Engineering College, Guwahati


Assam Science and Technology University


Central Institute of Technology, Kokhrajhar

Barak Velly Engineering College, Karimganj

Jorhat Engineering College, Jorhat

Indian Institute of Technology, Guwahat.

Golaghat Engineering College, Golaghat


Saturday, October 5, 2019

Bihar GK Interview Question and Answers


BIHAR GK INTERVIEW QUESTION AND ANSWERS




1. Which was the first newspaper published in Bihar?

A. Aaj
B. Prabhat Khabar
C. Dainik Bihar
D. Biharbandhu
Answer:-  D. Biharbandhu.

2. Ustad Bismillah Khan is famous for?

A. Music
B. Art
C. Painting
D. Dance
Answer:-A. Music

3. Official Language of Bihar is ?

A. Hindi
B. English
C. Sanskrit
D. Bhojpuri
Answer: C. Hindi
4. Which National park ranked fourth in terms of density of Tiger population?

A.Ghatigaon
B. Bori Natural Reserve
C. Valmiki national park
D. Ken Gharia national park
Answer :- C. Valmiki national park

5.Bihar is drained by which of the following river?

A. Ganga
B.Brahmaputra
C. Tapti
D.Narmada
Answer:-A.Ganga

6. Mauryan dynasty was founded by ?

A. Ashok
B. Ajatashtru
C. Chandragupta
D. Bimbisara
Answer:- Chandragupta

7. Which is Bihar’s state animal?

A. Gaur
B. Snow Leopord
C. Wild Buffalo
D. None of these
Answer :-C. Gaur

8. Which is Bihar’s state flower?

A. Rose
B. Kachnar
C. Rhododendron
D. None of these
Answer :- B. Kachnar

9. Which is the Bihar’s state tree?

A. Mango
B. Peeps  tree
C.Hollong
D. None of these
Answer:- B. Peeps  tree

10. Bihar diwas is celebrated on which day?

A. 15th July
B. 22 July
C. 25 Dec
D. 19TH April
Answer:- B. 22 July

11.  When Jharkhand was separated from Bihar?

A. 1996
B. 2003
C.2000
D.2005
Answer:- B. 2000

12. The Chhath Puja is dedicated to which God?

A. Krishna
B. Indira
C. Sun
D. Shiva
Answer:- C. Sun

13. How many state  MPs  represent  in Indian Parliament?

A. 39
B. 40
C. 42
D. 43
Answer:- B. 40

14. Which year the Arjuna award was instituted?

A. 1962
B. 1963
C. 1961
D. 1959
Answer:- C. 1961

15. The prize Booker is given in which field?

A. Acting
B. Medicine
C. Fiction writing
D. Science
Answer:- C. Fiction writing

16. Theory of classical music is discussed in

A. Atharveda
B. Rigveda
C. Yajurveda
D. Samaveda
Answer:- A. Samaveda

17. Who was composed Raga Kameshwar?

A. Pandit Ravi Shankar
B. Ustad Amjad Ali Khan
C. Uday Shankar
D. None of above
Answer:- A. Pandit Ravi Shankar

18.  The Staff College is located in which palace?

A. Allahabad
B. Vadodara
C. Delhi
D. Pune
Answer:- B. Vadodara

19.  The width of Broad gauge railway line india is ?

A. 5 Feet 4 inches
B. 4 Feet 11 Inches
C. 5 Feet 6 Inches
D. 5 Feet 3 Inches
Answer:- C. 5 Feet 6 Inches

20. The first Railway minister of Independent India was?

A. Jawaharla Nehru
B. Lal Bahadur Shastri
C. John Mathai
D. Shanmugham Shetty
Answer:- C. John Mathai


Friday, October 4, 2019

Assam GK Assam State MCQ


Assam GK Assam State MCQ
















1.How many seats are win by Bharatiya Janata Party in 2019 Lok Sabha Election.

A. 7 
B. 8
C. 9 
D. 10
Answer: -C. 9

2. The first sitting of Assam legislative assembly was held on

A. 7th April 1937
B. 14th April 1938
C. 4th January 1939
D. 15th September 1938
Answer:- A.  7th April 1937

3. Which Candidate wins by highest number of vote difference margin in 2019 Lok Sabha Election

A. Queen Ojha 
B. Tapan Kr Gogoi 
C. Rameswar Teli 
D. Horen Singh Bey.
Answer: - C. Rameswar Teli

4. Jagdish Mukhi is the ______ th Governor of Assam

A. 24 
B. 25
 C. 27 
D. 26
Answer: - D. 26

5. During Indian Independence, how many districts Assam had.

A.  11
 B. 12 
C. 13 
D.  14
Answer: - C. 13

6. The ancient city Bengmara is presently known as

A. Sadiya 
B. Tinsukia
C. Diphu
D. Dibrugarh
Answer: - B. Tinsukia

7. Madhavdev was born in

A.  1489
B. 1493
C. 1462
D. 1439
Answer: - A. 1489

8. Which King of varman dynasty was contemporary with Samudragupta of Gupta dynasty?

A. Bhaskar Varman
B. Pushya Varman
C. Samudra Varman
D. None of them
Answer:-  B. Pushya Varman.

9. The capital of Koch Kingdom was at

A. Kamatapur
B. Kuch Behar
C. Kamrupnagar 
D. None of these
Answer:- B. Kuch Behar.

10. Who was the First king of the Koch dynasty?

A. Biswa Singha 
B. Pran Narayan 
C. Prithvinarayan 
D. Naranarayana.
Answer:- A. Biswa Singha.

11.  What was the name of the Koch king who rebuilt the Kamakhya Temple?

A. Mohandra Narayan 
B. Naranarayan 
C.Biswa Singha 
D. Balinarayan
Answer:- B. Naranarayan.

12. What was the first Assamese daily newspaper?

A. Arunodoi 
B. Natun Asomiya 
C.Assam Bandhu 
D. Dainik Batori
Answer:- D. Dainik Batori

13. Who was the earliest king of Pragjyotisha?

A.Bhaskar-Varman
B.Naraksura
C.Mahiranga Danava 
D.None of these
Answer:- C. Mahiranga Danava.

14. Who was the first Vice-Chancellor of the Guwahati University?

A. Krishna Kanta Handique 
B.Banikanta Kakati 
C. Surya Kr. Bhuyan 
D.Kaliram Medhi.
Answer:- A. Krishna Kanta Handique 

15. Sonitpur was the capital of

A. Bhagadatta 
B.Narakasur 
C.Bhaskarvarman 
D. King Bana.
Answer:- D. King Bana

16. In which year Jorhat was founded?

A. 1818 
B.1864 
C. 1884 
D.1895
Answer:-C. 1884

17. Temple of Jayasagar was built by

A. Godadhar Singha 
B.Rudra Singha 
C.Pratap Singha 
D. Sudangpha
Answer:- B. Rudra Singha

18. Who was the first principal of Cotton college?

A. Frederick William Sudemerson 
B.Miles Branson 
C. Nathan Brown. 
D.William Cotton
Answer:-  A. Frederick William Sudemerson 

19. In which year Gandhiji first visited in Assam?

A. 1826 
B. 1845 
C.1921
 D. 1840
Answer:- C. 1921

20. When did Ahoms entered in the Brahmaputra Valley?

A.  1228
AD  B. 1225 A.D 
C.1128 A.D 
D.1228 A.D
Answer:-D. 1228 A.D